Fysiikkaharjoittelun tärkeyden ymmärtämiseksi on tärkeää hahmottaa eri syy-yhteydet, joihin harjoittelulla voi vaikuttaa.
Vartalokulmat ja niiden säilyttäminen, mailan liikerata, lantion kierto, ylävartalon kierto, painopisteen ja tasapainon hallinta, painonsiirto. Kaikki nämä ovat hyvin suurelta osin kiinni siitä, miten hallitset vartalosi, miten kykenet tuottamaan liikettä, ja miten vahvat, aktiiviset ja elastiset lihaksesi ovat.
Muun muassa vahvat pakarat, syvät ja vinot vatsalihakset, selän ojentajat sekä ja leveä selkälihas ovat olennaisia laadukkaan svingin toteuttamiselle.
Toistettavaan ja laadukkaaseen svingiin on kaksi tietä, jotka ovat vahvasti toisiinsa sidoksissa. Ensimmäinen on tekniikan hiominen ja toistot. Toinen on lihaskunnon ja liikkuvuuden parantaminen. Mitä paremmin pystyt tukemaan tavoiteltua liikerataa vahvalla lihaksistolla, sitä helpompaa on toistettavan svingin toteuttaminen.
Toiminnallisessa liikkuvuusharjoittelussa yhdistyy liikkuvuus, venyttely ja kehonhallinta
Mikäli lihaskuntoharjoittelu ei heti innosta, ryhdy parantamaan liikkuvuutta ja kehonhallintaa toiminnallisten harjoitteiden avulla. Toiminnallisessa liikkuvuusharjoittelussa yhdistyy sekä liikkuvuus, venyttely että kehonhallinta. Tavoitteena on parantaa liikkuvuutta niissä paikoissa, joissa tunnet kireyttä ja vastaavasti vahvistaa heikentynyttä lihaksistoa.
Konkreettinen esimerkki on päätetyöntekijöillä hyvin usein esiintyvä rintalihasten/-rangan kireys ja yläselän lihasten heikkous. Kun työskentelemme tietokoneella olkapäät eteen kiertyneenä, rintalihakset lyhenevät ja kiristyvät. Samaan aikaan yläselän lihakset löystyvät. Tämä näkyy usein liiallisena yläselän pyöreytenä alkuasennossa, joka tekee laadukkaan ylävartalon kierron haastavaksi. Sama tapahtuu, kun istumme päivittäin tuntikausia tuolissa. Tällöin pakarat löystyvät, kun lonkankoukistajat samaan aikaan kiristyvät. Nämä tekijät näkyvät usein tarkasteltaessa golffareiden alkuasentoa tai kykyä tuottaa laadukasta liikettä.
Comments