top of page

Fysiikkaharjoittelun avulla eroon selkäkivuista, laatua svingiin

Jos kärsit selkäkivuista ja haluat niistä eroon, kiinnitä huomiota alkuasentoon ja vartalokulmiin. Aktivoimalla ja vahvistamalla syviä vatsalihaksia suojaat alaselän nikamia ja saat samalla keskivartalosta voimaa swingiisi.


Erilaiset selkäkivut ovat ehkä ne yleisimmät ja tyypillisimmät vaivat, joista valmennukseeni tulevat golfarit mainitsevat. Lohdullista on kuitenkin se, että niistä on mahdollista päästä eroon ilman taikatemppuja.

Golfarille tyypillisimmät haasteet, alaselän notko ja yläselän pyöreys, tulevat yleensä esiin jo ensimmäisellä opetuskerralla alkuasentoa tarkastellessa. Haasteet hyvän alkuasennon löytämisessä johtuvat usein heikosta liikkuvuudesta, lihaskireydestä, lihasepätasapainosta sekä kehonhallinnan ja lihasvoiman puutteesta.


Monet edellä mainituista haasteista juontavat juurensa normaaliin arkeen ja nykyajan passiiviseen elämäntapaamme. Istumme ja teemme päivittäin töitä tuntikausia tietokoneen ääressä hyvästä ergonomiasta huolehtimatta. Aikaa tai energiaa itsestämme huolehtimiseen ei ole riittävästi, ja tämä näkyy väistämättä myös golfkentällä.


Kuitenkin jo matalan kynnyksen kotona tehtävästä fysiikkaharjoittelusta on hyötyä jokaiselle harrastajalle tasoon ja ikään katsomatta. Fysiikasta ja liikkuvuudesta huolehtimalla saat lyönteihin lisää mittaa ja tarkkuutta, takaat itsellesi useampia terveitä pelivuosia ja voit ennen kaikkea päästä eroon kivuista, ennaltaehkäistä loukkaantumisia sekä vammojen syntymistä.


Ryhti kuntoon, backswingiin laatua


Yläselän pyöreys voi johtua useammastakin syystä, mutta usein tämä on päätetyötä tekevän golfarin haaste. Kahdeksan tuntia päivässä tietokoneen äärellä olkapäät eteen kiertyneenä lyhentää ja kiristää rintalihaksia aiheuttaen samaan aikaan yläselän lihasten liiallista venymistä. Jos asentoa korjaavat yläselän lihasvoimaa aktivoivat liikkeet ja rintalihasten kireyttä avaavat venytykset eivät kuulu päivärutiineihin on ryhti huono jo tiiboksiin lähdettäessä.


Huono ryhti, liiallinen yläselän pyöreys olkapäät eteen kiertyneenä vaikeuttaa rintarangan kiertoa korostuen etenkin backswingin aikana. Vajaan rintarangan kierron seurauksena liikettä kompensoidaan ylävartaloa ojentamalla ja tästä johtuen osumaan tullaan usein ulkoa sisään. Yläselän lihaksia vahvistamalla ja rintalihaksia avaamalla parannat sekä ryhtiä että backswingin laatua.


Älä päästä alaselkää notkolle


Pelasin vuosia alaselkä notkolla ja kärsin siitä johtuen jatkuvista selkäkivuista. Swingin vaatima kiertoliike tuli pääosin selkärangan alanikamista, joka todennäköisesti vaikutti minulla todettuun välilevyn madaltumaan.


Alaselän notko on golfareilla hyvin yleinen virheasento, johon syyt löytyvät usein heikoista syvistä vatsalihaksista ja pakaroista sekä kireistä lonkankoukistajista ja selän ojentajista. Tämä on myös yhdistettävissä päivittäiseen tuntikausien istumiseen tietokoneen ja television ääressä. Istuessa lonkankoukistajat ja selän ojentajat kiristyvät, kun taas vatsalihakset ja pakarat samaan aikaan löystyvät aiheuttaen haasteita kykyyn hallita lantion asentoa.


Alaselän notko lisäksi passivoi lantion kiertoa, jolloin swingin vaatima kiertoliike tulee pääosin selän alanikamista. Tämä saattaa olla myös osasyynä lantion liialliseen sivuttaisliikkeeseen. Kuten yläselän pyöreys, myös alaselän notko saattaa aiheuttaa vartalon ojentumista backswingin aikana.


Paras lääke notkoselän korjaamiseen on lonkankoukistajien ja selän ojentajien venyttäminen sekä pakaroiden ja vatsalihasten vahvistaminen. Jos kärsit alaselän kivuista, varmista, että selkäsi ei ole notkolla ja konsultoi tarpeen mukaan lääkäriä tai muuta alan ammattilaista.454 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Yorumlar


bottom of page